woensdag 25 maart 2015

Organische architectuur

Rond 1900 is de organische architectuur ontstaan. De basis voor deze bouwstijl ligt in de samenhang tussen de industrialisering en het gebruik van nieuwe materialen. Hierbij wordt er veel zorg geschonken aan duurzaamheid en leefbaarheid. In tegenstelling tot andere bouwstijlen, zijn er geen typerende kenmerken waar je de organische architectuur aan zou kunnen herkennen. De onderscheiding zit namelijk in de werkwijze en niet in de uiterlijkheden.

 

dinsdag 17 maart 2015

Jugendstil architectuur

De naam Jugendstil komt van het Duitse blad Die Jugend. Dit blad stond bekend om een eigengereide vormgeving, en stimuleerde menig discussies over esthetica. Dit is tevens de grondlegging van de Jugendstil architectuur, die tussen 1880-1910 opbloeide. Typische gebouwen waar je de Jugendstil-bouwstijl in terug ziet  zijn vaak wat luxere gebouwen, zoals warenhuizen, winkelpanden, apotheken, stations, banken, verzekeringskantoren en hotels.

Verschillende benamingen
De termen Jugendstil en Art Nouveau worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook wordt het onofficieel weleens Spaghettistijl genoemd. De decoratieve uiterlijke kenmerken zijn de verklaring voor deze onofficiële benaming; asymmetrische en organische vormen die in elkaar overlopen of zelfs met elkaar gevlochten zijn, zoals bloemmotieven en planten.

Bekende Jugendstil architecten
Van eigen bodem kennen we Hendrik Petrus Berlage, de bekende architect die de Beurs van Berlage heeft ontworpen. De Spanjaard Antoni Gaudí, heeft met zijn Sagrada Família een authentiek maar onafgemaakt Jugendstil kunstwerk achtergelaten. Deze is sinds 1882 in ontwikkeling en tot op de dag van vandaag nog niet af. De inschatting is dat het in 2026 eindelijk klaar is. Dit zou betekenen dat er 144 jaar over de bouw is gedaan.  

Jugendstil fresco