woensdag 29 juli 2015

Groei verwacht op de studentenwoningmarkt

Momenteel is er een tekort aan studentenkamers, en het aantal studenten groeit ondanks de afschaffing van de basisbeurs. Ook is er een fikse premie op het aanvangsrendement. Het aanvangsrendement is een middel om de marktwaarde en de kwaliteit van de aankoop (vastgoed) aan te duiden.

Het huidige marktlandschap voor studentenwoningen wordt nog niet optimaal benut en er is nog genoeg ruimte voor investeerders om in deze markt te springen. Momenteel studeren er 690.300 studenten aan de universiteit of hogeschool, dit aantal gaat stijgen naar 735.000 in het jaar 2023/2024.


Top 3 studentensteden

1. Amsterdam: 108.000 studenten
2. Rotterdam: 72.000 studenten
3. Groningen/Eindhoven: 54.000 studenten

Het aantal studenten in Den Haag, Zwolle, Leiden, Tilburg en Arnhem ligt tussen de 20.000 en 40.000. Zoals je ziet, staat Utrecht hier niet bij. Over het algemeen staat Utrecht bekend om zijn universiteiten en hogescholen, en dus een hoog aantal studenten. Toch wordt Utrecht niet opgenomen in het rijtje van de grootste studentensteden.

Ongeveer 58% van de studenten woont niet meer thuis; hier ligt dus een grote kans voor vastgoedinvesteerders. De Randstad heeft de hoogste potentie voor vastgoedinvesteerders, verwacht wordt namelijk dat hier de grootste groei op de meest lange termijn plaatsvindt. Het is dus een mooi kans voor nieuw-of verbouwprojecten.

Ondanks het feit dat de afschaffing van de basisbeurs nog niet heeft geleid tot een terugloop van studenten, moet er wel rekening gehouden worden met uitwonende studenten die jaarlijks 3.350 euro minder hebben om uit te geven.

Bron: vastgoedmarkt.nl

met Flickr Creative Commons licentie  

woensdag 15 juli 2015

Japans vastgoed

Kijk mee naar 7 bijzondere Japanse gebouwen, waarvan we in ieder geval 1 herkennen; de Japanse versie van de Eiffeltoren. Elk land heeft zijn eigen type vastgoed. Sommige type komen meer overeen met andere en sommige zal je niet gauw tegenkomen in ons land. De Tokyo Skytree bijvoorbeeld, die heeft een hoogte van 634 meter, inclusief antenne. Ons hoogste gebouw is de 161 meter hoge Maastoren in Rotterdam.