maandag 17 oktober 2016

Bellavista opent haar deuren!


De transformatie van kantoorgebouw naar appartementencomplex is klaar. Vorige maand, zes september, is Bellavista op feestelijke wijze formeel geopend door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur.

Geschiedenis van de Thorbecketoren

Het ‘De Savornin Lohmanplein’ in Den Haag is een plein met geschiedenis. Eind jaren 60 werd hier voor het eerst gebouwd. Architect Piet Zandstra ontwikkelde een multifunctioneel woon-, werk- en winkelcomplex in Amerikaanse stijl. Het complex was modern voor haar tijd en het kantoorgebouw de Thorbecketoren kreeg een krachtige uitstraling op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Thorbeckelaan. De grijze toren is alom bekend in Den Haag en van ver zichtbaar.
Het gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als kantoor van de GGD, maar is een aantal jaar geleden leeg komen te staan. Met duurzaamheid als uitgangspunt is gezocht naar een manier om het gebouw te hergebruiken. De inzet van het gebouw als kantoorpand bleek echter niet meer haalbaar. De markt heeft behoefte aan woonruimte, zeker in binnenstedelijke gebieden. Ook bouwkundig bleek deze transformatie mogelijk.

De transformatie

De transformatie van de Thorbecketoren is gebaseerd op de bestaande structuur en constructie van het gebouw. Om aan te sluiten op het oorspronkelijke krachtige ontwerp van de toren zijn gelijksoortige materialen toegepast in een meer verfijnde geleding die past bij de nieuwe functie als woonruimte. De opvallendste toevoegingen zijn de balkons en twee nieuwe woonverdiepingen op de Thorbecketoren. Hierdoor wordt het gebouw slanker en gaat de woonkwaliteit omhoog.
De haalbaarheid van de transformatie naar woonruimte is hier mede bepaald door de unieke locatie, daarom is de oude betonnen gevel vervangen door verdiepingshoge raampartijen. Daarnaast is het prachtige uitzicht optimaal benut. Het nieuwe woongebouw, met 116 luxe appartementen in het middeldure huursegment, heeft de passende naam Bellavista  gekregen, daar het uitzicht vanuit de woningen op zowel het centrum van Den Haag als de kusten van Kijkduin en Scheveningen prachtig is.

Duurzaamheid

Hergebruik is per definitie duurzaam, maar bij de ontwikkeling van het woongebouw is ook rekening gehouden met andere duurzame maatregelen, zoals het bereiken van het energielabel A en de aansluiting van het complex op stadsverwarming. De transformatie van de Thorbecketoren naar modern appartementengebouw leidt niet alleen tot mooie appartementen, maar biedt ook aanknopingspunten voor gebiedsverbetering. In navolging van de dit transformatieproject zal ook het winkelcentrum De Savornin Lohmanplein in de plint van de toren en het bijbehorende parkeerdek worden uitgebreid en gerenoveerd. Daarnaast zal in samenwerking met de gemeente de omliggende infrastructuur worden vernieuwd. Kortom een kwaliteitsimpuls voor het gehele gebied.
Dit project is voor Urban Interest het voorbeeld van een succesvol transformatieproject. Het stimuleert om deze ervaring ook in te zetten op andere locaties en gebouwen een tweede leven te bieden. Transformatie biedt ons een lange termijnperspectief voor de aanpak van leegstand.