woensdag 19 april 2017

Bouwstijl van de 21ste eeuw

In de architectuur heeft elk tijdperk zijn eigen kenmerken. Dat is voor de bouwkunst van de 21ste eeuw niet anders. Wat zijn de stijlen en kenmerken voor de architectuur van de 21ste eeuw? Ik ben gepassioneerd door architectuur en vertel je hier graag wat meer over. Lees verder en ontdek de hedendaagse architectuur in al zijn facetten!

Milieuvriendelijk en milieubewust

De 21ste eeuw kenmerkt zich vooral door het bewust omspringen met het milieu. En niet enkel op het vlak van architectuur. Op elk vlak wordt er gezocht naar duurzame materialen, milieuvriendelijke oplossingen, milieubewust leven. Er worden eisen en normen gesteld aan energieverbruik, isolatiewaarden en dergelijke meer. Voortdurend wordt er gezocht naar manieren om milieubewust te (ver)bouwen.


Eenvoud troef

Voor wat betreft de stijl, zie je vooral eenvoud. Kenmerken als stijlvol, strak, eenvoudig op elk vlak komen hier uitvoerig aan bod. In looks, in kleuren, in vormen. Eenvoud.
In de ontwerpen wordt vaak gebruik gemaakt van aslijnen, terugkerende vormen en materialen. Ook natuurlijke materialen zijn een must. Waterpartijen die in verband staan met gevels. Ramen die mooi uitgelijnd staan op tuinen. Er heerst eenvoud en een perfect gecalculeerd verband tussen binnen en buiten. Tussen natuur en mens. Het geheel ademt rust uit.

Vernieuwend

Natuurlijk is het ecologische aspect belangrijk in de architectuur van de 21ste eeuw, maar het spreekt voor zich dat dit dient samen te gaan met een innovatief karakter. Zo zal er worden gebruik gemaakt van bijvoorbeeld groene daken ter isolatie, spouwmuurisolatie, LED verlichting, waterzuivering etc.
Innovatie gaat hand in hand met milieu. misschien wel voor de eerst keer sinds eeuwen!

De architectuur van de 21ste eeuw zie je terugkomen in alle steden, deze 3 hoofdkenmerken keren terug in zowel woningen als kantoren, maar ook in tuinarchitectuur en interieurarchitectuur. Er heerst een zeer groot onderling verband tussen al deze vakgebieden.

Hoewel deze kenmerken vaak als 'saai' geïnterpreteerd worden, is dit in realiteit heel anders. De prachtigste architecturale hoogstandjes verschijnen in een wereld die gevuld was met postmodernisme! Kijk om je heen en geef je ogen de kost! 

Afbeeldingsresultaat voor architectuur 21ste eeuw nederland