donderdag 24 augustus 2017

Architectuur belangrijk voor geluksgevoel

Architectuur of groen? Wat maakt gelukkiger?

Wat maakt een mens meer een geluksvogel? Leven in de stad, of leven midden in het bos tussen de natuur? Dat vroegen de wetenschappers van de universiteit van Warwick zich ook af en vroegen aan 1,5 miljoen Britten een cijfer te geven aan hun woonomgeving. Deze cijfers vergeleken de wetenschappers met de gezondheidscijfers van het land.

Bomen of gebouwen?

Britten die in de stad wonen en zelf een hoog cijfer gaven aan hun omgeving, scoorden ook hoog bij de gezondheidscijfers. Hoger zelfs dan de Britten die in de natuur wonen. De delen van Groot-Brittanniƫ die uiteindelijk dus hoog scoren zijn dus niet de parken of bossen, maar dus de grote steden zoals Londen. Vooral als er architectonische bezienswaardigheden in een stad te vinden zijn, worden er hoge cijfers gegeven. Kan je dus beter in de stad gaan wonen om een gelukkiger en gezonder mens te worden?

Een fascinerende conclusie

Chanuki Seresinhe van de universiteit van Warwick die het onderzoek leidde vond de uitkomst van het onderzoek 'fascinerend'. Japanse wetenschappers kwamen kort geleden nog op de conclusie dat mensen die dichtbij een park wonen gezonder leven en dus ook ouder worden. En een onderzoek van de universiteit van Illinois stelde vast dat een groene omgeving essentieel is voor de fysieke, psychologische en sociale welzijn van personen. Chanuki Seresinhe zegt 'Onze cijfers suggereren dat er niet slechts gekeken moet worden naar hoeveel bomen of hoeveel park er in een omgeving is'. De uitkomst van het onderzoek uit Warwick staat dus recht tegenover de onderzoeken uit Japan en Illinois. Er is dus meer onderzoek nodig volgens Chanuki Seresinhe, om de bevindingen hard te kunnen maken. Volgens de studie van Chanuki Seresinhe kan je dus het best wonen in een gebouwrijke omgeving, in plaats van een bosrijke omgeving. Minder groen maakt je een gelukkiger mens.