donderdag 16 november 2017

Architectuur in Noord-Holland in de 17e eeuw

Noord-Hollandse architectuur in de zeventiende eeuw

Diverse steden en gebieden in Noord-Holland, zoals Amsterdam, Haarlem, Edam en de Zaanstreek geven de enorme bloei en rijkdom uit de zeventiende eeuw weer. Dit wordt vooral weergegeven door de architectuur uit die tijd. Je kan betreffende deze architectuur in de zeventiende eeuw enkele dominante bouwstijlen onderscheiden: barok, rococo en Hollands classicisme.

De invloed van de Rooms-katholieke kerk 


In de zestiende eeuw, vond de reformatie plaats. Hele gebieden en landen, vooral in Noord-Europa, hadden de Rooms-katholieke kerk verlaten en de Rooms-katholieke kerk was veel macht en aanzien kwijt geraakt. Als reactie hierop ontstond vanuit Rome de zogenaamde contrareformatie. Dit moest een soort van nieuwe geestdrift en elan brengen in de Rooms-katholieke kerk, om zo afvalligen weer terug te krijgen. Ook in de architectuur in de 17e eeuw kwam dit terug in de vorm van de stijl Barok.

Barok


Barok kenmerkt zich door een overdaad aan vormen, bogen en drukke versieringen. Dit alles om de mensen te imponeren en te laten zien dat de Rooms-katholieke kerk nog wel degelijk een machtige kerk was. Er wordt onderscheid gemaakt in vroeg-, hoog- en laatbarok. Nederland moest niet zoveel hebben van barok, op de Zuidelijke Nederlanden na, want deze gebieden waren nog voornamelijk Rooms-katholiek. In Noord-Holland zijn nog vormen van de laatbarok te vinden, wat ook wel rococo genoemd wordt. Enkele voorbeelden zijn Museum Willet-Holthuysen te Amsterdam en enkele panden in de Gouden Bocht. De barok in Nederland floreerde eerder in de schilderkunst dan in de architectuur.

Hollands classicisme


De belangrijkste bouwstijl van de architectuur in de 17e eeuw van Noord-Holland was het Hollands classicisme. Deze stijl was ontstaan rond 1620 en duurde tot het einde van de 17e eeuw en kenmerkt zich vooral door de grote en deftige gebouwen. Dit was vooral het gevolg van de rijkdom die in deze periode enorm toenam en men dit wilde tonen, maar toch is het een versoberde vorm van classicisme. Het bekendste voorbeeld van deze stijl is het Amsterdamse stadhuis op de Dam, ontworpen door Jacob van Campen, ook ontwerper van het Mauritshuis in Den Haag en de nieuwe kerk in Haarlem. Betreffende de architectuur in de 17e eeuw was hij de bekendste architect.