donderdag 7 december 2017

De stijl van Koolhaas

Wie is Rem Koolhaas

De Nederlandse architect Rem Koolhaas is een Nederlandse architect. Hij is in 1944 geboren in Rotterdam. Naast zijn ontworpen gebouwen is hij wereldwijd beroemd door zijn publicaties en filosofie over de hedendaagse bouwkunst.

 Rem Koolhaas
 Rem Koolhaas

Opleiding van Koolhaas

Koolhaas begon zijn carrière als journalist bij de Haagse Post. Daarnaast volgde hij aan de Nederlandse Filmacademie een opleiding met als specialisatie scenarioschrijver. Tussen 1968 en 1972 doorliep hij in Londen de opleiding architectuur aan de Architectural Association School, gevolgd door een studie in Amerika aan de Cornell University. Als onderzoeker werkte hij in new York aan het Institute for Architecture and Urban Studies.

De stijl van Koolhaas

Koolhaas is een zeer veelzijdig architect waardoor hij niet aan 1 bepaalde bouwstijl is te koppelen. Hij beschouwt dit zelf als een verdienste. In het algemeen wordt hij geprezen om zijn gedurfde ontwerpen waarbij hij regelmatig de spot drijft met de logica van moderne bouwstructuren. Zijn speciale aandachtsgebied is het bouwen in gebieden waar alles dicht op elkaar zit. Dit is het onderwerp van zijn boek "Delirious New York, a retroactive manifesto". Het boek is een standaardwerk geworden voor moderne architectuur.

De werken van Koolhaas

Koolhaas heeft een zeer uitgebreid oeuvre, zowel nationaal als internationaal. Vanaf de jaren tachtig begon hij met het bouwen van Nederlandse projecten zoals het Danstheater op het Spuiplein in Den Haag in 1987 en de Kunsthal in Rotterdam in 1992. In 2003 ontwerpt hij het nieuwe gebouw voor de Nederlandse ambassade in Berlijn. In 2004 volgde de Seattle Public Library en in 2009 het Dee en Charles Wyly Theater in Dallas. Het prestigieuze hoofdkantoor van CCTV in Beijing stamt uit 2010

Welke prijzen heeft Rem Koolhaas gewonnen

Koolhaas heeft vele nationale en internationale prijzen gewonnen voor zijn baanbrekende architectuur.
  • De Pritzker Price, internationaal gezien de belangrijkste onderscheiding ontving Koolhaas in 2000.
  • In 2004 ontving hij de Royal Gold Medal
  • in 2005 de European Union Prize for Contemporary Architecture
  • De Gouden Leeuw in 2010
  • Johannes Vermeerprijs in 2013.