donderdag 26 april 2018

Bouwen en wonen met een milieubewust hart

Gedaan met het "je-m'en-foutisme", op naar duurzaamheid!

Is het niet mooi: al die mensen die zogenaamd om het milieu geven, maar eigenlijk weinig of niets doen om er daadwerkelijk iets aan te veranderen. Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker en moeilijker om niet bezig te zijn met wat milieuvriendelijk is. Gelukkig gaan de woorden "milieuvriendelijk" of "duurzaam" en "esthetisch" steeds meer hand in hand. De talrijke keuze aan architectenbureaus met projecten in duurzaam bouwen, zorgt ervoor dat je milieuvriendelijke woning op esthetisch vlak zeker niet zal moeten onderdoen aan zijn minder milieuvriendelijke variant.

Wat is milieuvriendelijk bouwen en waarom zou ik het doen

Daar waar een huis op zich vergankelijk is, net zoals alle andere consumeergoederen, met als enig verschil dat het iets langer meegaat, is het belangrijk om te proberen dat huis zo lang mogelijk te laten meedraaien. Een huis bouwen is een onderneming met veel gevolgen voor het milieu, niet alleen door de inzet van grondstoffen, maar ook door het inpalmen van bouwgrond, die anders plaats zou geven aan dieren en planten om te leven en groeien. Het is daarom belangrijk dat bij het bouwen van een huis er rekening wordt gehouden met zoveel mogelijk factoren: wat zijn de eisen van de bewoner van het huis en hoe kunnen die worden vertaald naar een huis dat zo milieuvriendelijk mogelijk aan deze eisen voldoet, ook rekening houdend met de plaats waar het huis gebouwd wordt . Wil je bijvoorbeeld een villa met grote tuin en zwembad laten bouwen, dan zal er nagekeken worden hoeveel open ruimte het beste is voor het milieu, welke grondstoffen het langst zullen meegaan voor bepaalde aspecten van het huis maar ook welke water en energiebronnen worden ingezet in het huis, en voor de verwarming van het zwembad.

Water én energiezuiniger

Het is natuurlijk aan jou om te bepalen in welke mate je milieuvriendelijk wilt zijn. Daar waar sommige mensen zover gaan dat ze douches willen nemen met -gefilterd- regenwater, is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je zou bijvoorbeeld een regenwaterreservoir kunnen aanleggen in je tuin om de planten water mee te geven of om het toilet mee door te spoelen. Deze oplossingen zijn zo gemakkelijk en zullen je een hele hoop water besparen. Hiermee doe je niet alleen een goed werk met een hoger doel, maar zal je ook zelf merken dat je waterfacturen aanzienlijk slinken. Met enkele zonnepanelen op je dak kan je ook je energiefactuur in omvang doen afnemen. Deze worden niet alleen gesubsidieerd -waardoor je de kosten kan dekken van de eerder hoge aankoopprijs- maar leveren ook een vergoeding op voor de energie die niet opgebruikt wordt voor je huis zelf.

Bovenal goed isoleren

Isoleer elke mogelijke kier waardoor lucht het huis binnen kan. Veel te veel oude huizen zijn onvoldoende geïsoleerd waardoor de energiefacturen extreem hoog oplopen zonder dat er enige rendement voor is. Voor nieuwbouw zijn er dan weer normen waardoor je niet anders kan dan milieuvriendelijk isoleren.

Waar wacht je nog op?

Met al deze goede tips op zak is het nu alleen nog een kwestie van in gang te schieten. Ga je binnenkort een huis bouwen? Informeer je goed over welke keuzes het meest milieuverantwoord zijn, zodat je achteraf zeker geen spijt moet hebben over de gemaakte keuzes!

dinsdag 20 maart 2018

Architectuurtocht in Rotterdam

Architectuurtocht in Rotterdam

Met de grootste haven ter wereld behoort Rotterdam tot een internationale stad die er mag zijn. Vooral de skyline van Rotterdam met prominent de Erasmus brug, zorgt dat veel toeristen Rotterdam bezoeken voor de architectuur. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van Rotterdam, door bombardementen compleet van de kaart geveegd, waardoor het oude centrum nagenoeg geheel verloren ging. Dit heeft er uiteindelijk toe geleidt dat Rotterdam volledig opnieuw opgebouwd moest worden en gebruik maakte van moderne architectuur. Voor architectuurliefhebbers, zal Rotterdam dan ook een stad zijn, die niet overgeslagen mag worden. Er worden dan ook heuse architectuurtochten gehouden, die men langs alle bekende architectonische hoogtepunten leidt. Het is mogelijk om dit op allerlei manieren te doen. Via openbaar vervoer, te voet, maar Rotterdam is ook een ideale stad om te ontdekken met de fiets. De bekendste architectonische hoogtepunten van Rotterdam geven we hier:

Markthal

Sinds 2014 is het centrum van Rotterdam een spectaculair architectonisch bouwwerk rijker, de Markthal. Dit is een overdekte boogvormige markthal die hoog boven de omgeving uittorent. In de hal is een grote overdekte markt, waar gewinkeld en gegeten kan worden. Ook bevat het complex nog 228 appartementen en onder de markthal een parkeergarage voor 1000 auto’s. Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de kunst aan de wanden en het plafond. Deze schildering heet ‘Hoorn des overvloeds’ en is zeer kleurrijk.


Erasmusbrug

De Erasmusbrug mag niet ontbreken in de Rotterdamse architectuurlijst. Waar over de wereld, Rotterdam ook aangeprezen wordt, dit gebeurd vrijwel altijd door een logo of een foto van de iconische Erasmusbrug. De Brug werd geopend in 1996 en is ontworpen door Ben van Berkel. Opvallend aan de brug is de grote pyloon met een knik erin. Dit levert dan ook de bijnaam ‘de zwaan’ op. Vanaf de pyloon lopen kabels naar één zijde van de brug, die ‘s avonds verlicht zijn.

Euromast

De hoogste toegankelijke toren van Nederland is de Euromast. De Euromast is 185 meter hoog en beidt een prachtig overzicht over Rotterdam en de haven. Ook de Euromast is één van de bouwwerken die de skyline van Rotterdam bepalen.

woensdag 7 februari 2018

5 redenen waarom architectuur belangrijk is

In de huidige maatschappij is architectuur een onmisbaar gegeven. Ook al hebben wij het misschien helemaal niet door, maar architectuur speelt een belangrijke rol in de levens van mensen. Hierbij daarom een vijftal redenen waarom architectuur zo belangrijk is.

Aan de hand van architectuur aflezen uit welke periode gebouwen zijn

Nog steeds worden overal ter wereld opgravingen gedaan van oude ruïnes, gebouwen en voorwerpen. Veelal kunnen we aan de architectuur van betreffende gebouwen aflezen uit wat voor tijd dit stamt. Op allerlei vlakken helpt architectuur de geschiedenis van de mensheid te ontrafelen. Hoelang zijn wij al niet verbaasd over de Egyptische piramiden en vragen we ons af hoe men toen een dergelijke architectonisch werk neer kon zetten? De grachtenpanden aan Amsterdam met hun beroemde gevels, geven veel informatie over de geschiedenis van Nederland. 


Veilige gebouwen


Ook gewoon om praktische redenen is architectuur belangrijk. Laten we ons niet vergissen in het werk dat een huidige architect moet uitvoeren. Dit is niet alleen ontwerpen, maar hij moet ook technisch en bouwkundig inzicht hebben en houdt het bouwproces van begin tot eind in de gaten. We kunnen toch wel stellen dat een architect uiteindelijk verantwoordelijk is hoe veilig een gebouw in elkaar zit.

Wereldsteden


De architectuur bepaald hoe de wereld eruit ziet. Hele skylines worden bepaald door de architectuur. Kijk naar de skyline van New York. Of waar herkennen we Parijs van en wat zien we voor ons als we het over Sydney hebben? Ons hele beeld van wereldsteden wordt door de architectuur bepaald en geeft steden een bepaalde status.

Kunst en wetenschap


Architectuur is meer dan alleen maar een gebouw ontwerpen. Vooral in de huidige tijd is architectuur ook een vorm van kunst. Mensen kunnen tegenwoordig van fraaie gebouwen genieten. Maar de architectuurkunst gaat ook samen met wetenschap. Een architect zal zijn gebouw als een kunstvorm ontwerpen, maar moet tegelijk zorgen dat het ook functioneel is. 


Menselijke emotie


Architectuur heeft vaak zonder dat we het zelf door hebben een grote invloed op onze emotie. Hoe depressief kan je worden van een hele wijk vol gestampt het torenhoge woonflats? En hoe vrolijk worden we van de vrolijk gekleurde huisjes in Willemstad? Architectuur bepaald hoe we ons voelen.

vrijdag 19 januari 2018

De architectuur trends voor 2018

Hoewel de architectuurwereld altijd met trends bezig is en volgt, is het altijd nodig om de nieuwste trends op architectuurgebied te blijven volgen. De trends volgen elkaar in snel tempo op en architecten dienen daar altijd rekening mee te houden bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen. Zoals altijd zullen bepaald vormen altijd populair blijven, maar klanten willen altijd het nieuwste van het nieuwste, ook op het gebied van architectuur. Ook voor het nieuwe jaar 2018 zijn er weer nieuwe architectonische trends te bespeuren, die we hier op een rijtje zetten:

Oosters & open

We kennen in Azië allemaal wel de prachtige tempels. Deze tempels zijn gemakkelijk bereikbaar voor publiek omdat ze veelal heel open zijn. Dit is ook in woningen toe te passen. Vooral het open is aan de achterkant van een woning gemakkelijk toe te passen. Heel mooi met bijvoorbeeld een inklapbare glazen wand naar de tuin. Met mooi weer klap je de wand helemaal in, zodat tuin en woonkamer in elkaar overlopen. Gecombineerd met een strak design dak maakt deze woning tot een hele moderne tempel met veel lichtinval.

Tiny house

Het is al een tijdje een trend, maar wordt in Nederland nu ook steeds populairder: een tiny house. Een leefoppervlak van vaak minder dan 20 m² maar door het ontwerp prima om te leven. Deze tiny houses zijn vaak van duurzaam hout en op energiegebied zelfvoorzienend. Dit maakt het leven in een tiny house zeer goedkoop en heel flexibel, omdat je deze overal kan plaatsen. Tiny houses kunnen een oplossing zijn voor het enorme huizentekort.

Containerwoning

Een andere oplossing voor het huizenprobleem kunnen containerwoningen zijn. Zeecontainers worden van binnen volledig aanpast om er te leven. Gestapelde containers, maken dat het woningen zijn met meerdere lagen en is het heel goed mogelijk om zelfs een balkon te plaatsen.

Mediterraans 

Het vakantiegevoel in je eigen huis. Dit eenvoudige huis in ruwe steenbouw dankt zijn mediterraanse look, doordat de gevel wit is geschilderd. Het lijkt dan op een typische huisje in Griekenland. Versterk het vakantiegevoel door je tuin te beplanten met enkele exotische planten of bomen.

Afbeeldingsresultaat voor architectuur containerwoning