woensdag 7 februari 2018

5 redenen waarom architectuur belangrijk is

In de huidige maatschappij is architectuur een onmisbaar gegeven. Ook al hebben wij het misschien helemaal niet door, maar architectuur speelt een belangrijke rol in de levens van mensen. Hierbij daarom een vijftal redenen waarom architectuur zo belangrijk is.

Aan de hand van architectuur aflezen uit welke periode gebouwen zijn

Nog steeds worden overal ter wereld opgravingen gedaan van oude ruïnes, gebouwen en voorwerpen. Veelal kunnen we aan de architectuur van betreffende gebouwen aflezen uit wat voor tijd dit stamt. Op allerlei vlakken helpt architectuur de geschiedenis van de mensheid te ontrafelen. Hoelang zijn wij al niet verbaasd over de Egyptische piramiden en vragen we ons af hoe men toen een dergelijke architectonisch werk neer kon zetten? De grachtenpanden aan Amsterdam met hun beroemde gevels, geven veel informatie over de geschiedenis van Nederland. 


Veilige gebouwen


Ook gewoon om praktische redenen is architectuur belangrijk. Laten we ons niet vergissen in het werk dat een huidige architect moet uitvoeren. Dit is niet alleen ontwerpen, maar hij moet ook technisch en bouwkundig inzicht hebben en houdt het bouwproces van begin tot eind in de gaten. We kunnen toch wel stellen dat een architect uiteindelijk verantwoordelijk is hoe veilig een gebouw in elkaar zit.

Wereldsteden


De architectuur bepaald hoe de wereld eruit ziet. Hele skylines worden bepaald door de architectuur. Kijk naar de skyline van New York. Of waar herkennen we Parijs van en wat zien we voor ons als we het over Sydney hebben? Ons hele beeld van wereldsteden wordt door de architectuur bepaald en geeft steden een bepaalde status.

Kunst en wetenschap


Architectuur is meer dan alleen maar een gebouw ontwerpen. Vooral in de huidige tijd is architectuur ook een vorm van kunst. Mensen kunnen tegenwoordig van fraaie gebouwen genieten. Maar de architectuurkunst gaat ook samen met wetenschap. Een architect zal zijn gebouw als een kunstvorm ontwerpen, maar moet tegelijk zorgen dat het ook functioneel is. 


Menselijke emotie


Architectuur heeft vaak zonder dat we het zelf door hebben een grote invloed op onze emotie. Hoe depressief kan je worden van een hele wijk vol gestampt het torenhoge woonflats? En hoe vrolijk worden we van de vrolijk gekleurde huisjes in Willemstad? Architectuur bepaald hoe we ons voelen.