dinsdag 20 maart 2018

Architectuurtocht in Rotterdam

Architectuurtocht in Rotterdam

Met de grootste haven ter wereld behoort Rotterdam tot een internationale stad die er mag zijn. Vooral de skyline van Rotterdam met prominent de Erasmus brug, zorgt dat veel toeristen Rotterdam bezoeken voor de architectuur. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van Rotterdam, door bombardementen compleet van de kaart geveegd, waardoor het oude centrum nagenoeg geheel verloren ging. Dit heeft er uiteindelijk toe geleidt dat Rotterdam volledig opnieuw opgebouwd moest worden en gebruik maakte van moderne architectuur. Voor architectuurliefhebbers, zal Rotterdam dan ook een stad zijn, die niet overgeslagen mag worden. Er worden dan ook heuse architectuurtochten gehouden, die men langs alle bekende architectonische hoogtepunten leidt. Het is mogelijk om dit op allerlei manieren te doen. Via openbaar vervoer, te voet, maar Rotterdam is ook een ideale stad om te ontdekken met de fiets. De bekendste architectonische hoogtepunten van Rotterdam geven we hier:

Markthal

Sinds 2014 is het centrum van Rotterdam een spectaculair architectonisch bouwwerk rijker, de Markthal. Dit is een overdekte boogvormige markthal die hoog boven de omgeving uittorent. In de hal is een grote overdekte markt, waar gewinkeld en gegeten kan worden. Ook bevat het complex nog 228 appartementen en onder de markthal een parkeergarage voor 1000 auto’s. Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de kunst aan de wanden en het plafond. Deze schildering heet ‘Hoorn des overvloeds’ en is zeer kleurrijk.


Erasmusbrug

De Erasmusbrug mag niet ontbreken in de Rotterdamse architectuurlijst. Waar over de wereld, Rotterdam ook aangeprezen wordt, dit gebeurd vrijwel altijd door een logo of een foto van de iconische Erasmusbrug. De Brug werd geopend in 1996 en is ontworpen door Ben van Berkel. Opvallend aan de brug is de grote pyloon met een knik erin. Dit levert dan ook de bijnaam ‘de zwaan’ op. Vanaf de pyloon lopen kabels naar één zijde van de brug, die ‘s avonds verlicht zijn.

Euromast

De hoogste toegankelijke toren van Nederland is de Euromast. De Euromast is 185 meter hoog en beidt een prachtig overzicht over Rotterdam en de haven. Ook de Euromast is één van de bouwwerken die de skyline van Rotterdam bepalen.