donderdag 26 april 2018

Bouwen en wonen met een milieubewust hart

Gedaan met het "je-m'en-foutisme", op naar duurzaamheid!

Is het niet mooi: al die mensen die zogenaamd om het milieu geven, maar eigenlijk weinig of niets doen om er daadwerkelijk iets aan te veranderen. Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker en moeilijker om niet bezig te zijn met wat milieuvriendelijk is. Gelukkig gaan de woorden "milieuvriendelijk" of "duurzaam" en "esthetisch" steeds meer hand in hand. De talrijke keuze aan architectenbureaus met projecten in duurzaam bouwen, zorgt ervoor dat je milieuvriendelijke woning op esthetisch vlak zeker niet zal moeten onderdoen aan zijn minder milieuvriendelijke variant.

Wat is milieuvriendelijk bouwen en waarom zou ik het doen

Daar waar een huis op zich vergankelijk is, net zoals alle andere consumeergoederen, met als enig verschil dat het iets langer meegaat, is het belangrijk om te proberen dat huis zo lang mogelijk te laten meedraaien. Een huis bouwen is een onderneming met veel gevolgen voor het milieu, niet alleen door de inzet van grondstoffen, maar ook door het inpalmen van bouwgrond, die anders plaats zou geven aan dieren en planten om te leven en groeien. Het is daarom belangrijk dat bij het bouwen van een huis er rekening wordt gehouden met zoveel mogelijk factoren: wat zijn de eisen van de bewoner van het huis en hoe kunnen die worden vertaald naar een huis dat zo milieuvriendelijk mogelijk aan deze eisen voldoet, ook rekening houdend met de plaats waar het huis gebouwd wordt . Wil je bijvoorbeeld een villa met grote tuin en zwembad laten bouwen, dan zal er nagekeken worden hoeveel open ruimte het beste is voor het milieu, welke grondstoffen het langst zullen meegaan voor bepaalde aspecten van het huis maar ook welke water en energiebronnen worden ingezet in het huis, en voor de verwarming van het zwembad.

Water én energiezuiniger

Het is natuurlijk aan jou om te bepalen in welke mate je milieuvriendelijk wilt zijn. Daar waar sommige mensen zover gaan dat ze douches willen nemen met -gefilterd- regenwater, is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je zou bijvoorbeeld een regenwaterreservoir kunnen aanleggen in je tuin om de planten water mee te geven of om het toilet mee door te spoelen. Deze oplossingen zijn zo gemakkelijk en zullen je een hele hoop water besparen. Hiermee doe je niet alleen een goed werk met een hoger doel, maar zal je ook zelf merken dat je waterfacturen aanzienlijk slinken. Met enkele zonnepanelen op je dak kan je ook je energiefactuur in omvang doen afnemen. Deze worden niet alleen gesubsidieerd -waardoor je de kosten kan dekken van de eerder hoge aankoopprijs- maar leveren ook een vergoeding op voor de energie die niet opgebruikt wordt voor je huis zelf.

Bovenal goed isoleren

Isoleer elke mogelijke kier waardoor lucht het huis binnen kan. Veel te veel oude huizen zijn onvoldoende geïsoleerd waardoor de energiefacturen extreem hoog oplopen zonder dat er enige rendement voor is. Voor nieuwbouw zijn er dan weer normen waardoor je niet anders kan dan milieuvriendelijk isoleren.

Waar wacht je nog op?

Met al deze goede tips op zak is het nu alleen nog een kwestie van in gang te schieten. Ga je binnenkort een huis bouwen? Informeer je goed over welke keuzes het meest milieuverantwoord zijn, zodat je achteraf zeker geen spijt moet hebben over de gemaakte keuzes!