donderdag 29 oktober 2015

Top 10 mooie villa’s

In Nederland werden er grote buitenhuizen gebouwd vanaf de 17e eeuw, ook wel de Gouden Eeuw genoemd. In Engeland en Frankrijk werd dit een eeuw later gedaan. En in de 20ste eeuw werd de bouw van landhuizen pas als een specialisme gezien binnen de Nederlandse architectuur. Villa’s die in die periode zijn gebouwd hebben met name een Amsterdamse School of Jugendstil bouwstijl. Wij hebben een top 10 lijstje opgesteld met mooie villa’s.

 

woensdag 7 oktober 2015

Urban Interest project: Thorbecketoren transformatie

In het eerste half jaar van 2015 is Akor Vastbouw begonnen aan het afbreken van de huidige Thorbecketoren in Den Haag. Urban Interest is eigenaar van het kantoorgebouw en laat het transformeren tot een appartementencomplex genaamd Bellavista. Sinds maart is het mogelijk voor geïnteresseerden om te huren; tot nu toe is al 35% van het nog te transformeren complex verhuurd. De prijzen variëren van 800 euro tot 1.400 euro per maand.

Het appartementencomplex Bellavista heeft uitzicht op zowel stad als zee en is gevestigd op het winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. Het complex telt 16 etages en zal straks uit 116 appartementen bestaan.

Het transformatie staat in het teken van duurzaamheid, want het wordt compleet hergebruikt. Het gebouw krijgt verder dubbele beglazing, zonnepanelen en LED-verlichting.

De verwachting is dat het wooncomplex in het eerste half jaar van 2016 klaar zal zijn. 



Bron: Thorbecketoren via funda.nl

dinsdag 29 september 2015

Hypotheekaanbieders te weinig zicht op financiële situatie klant

Veel hypotheekaanbieders hebben te weinig zicht op de oorzaak van de betalingsachterstand van de klant, alsmede de algehele financiële situatie. Dit concludeert de AFM, na een onderzoek van 72 klanten met een betalingsachterstand. Om hoeveel huishoudens per maand dit gaat en wat aanbieders beter kunnen doen, lees je verder in het artikel: AFM: Meer aandacht nodig voor probleemhypotheken


donderdag 17 september 2015

Nederlandse campussen

Wonen op een campus zoals ze in Amerika of Engeland doen, kennen wij niet echt in Nederland. Amerikaanse en Engelse studenten die op campus leven, wonen in de meest prachtige gebouwen. Soms is er zelfs een heel dorp om de campus heen gebouwd, waar de student van alles kan vinden wat hij nodig heeft. In Nederland zijn er twee echte campusuniversiteiten; de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente. Sommige universiteiten in Nederland bieden deels huisvesting.


dinsdag 25 augustus 2015

Bauhaus

In de jaren 1919 tot 1932 was Bauhaus een opleiding voor kunstenaars en architecten. Tot en met de dag van vandaag kom je nog typische Bauhaus gebouwen tegen. Kenmerkend aan het Bauhaus is dat er meerdere kunststijlen in deze architectuur verwerkt is. Ook typerend aan deze stijl is de combinatie van eenvoud met design en functionaliteit. 


 

woensdag 19 augustus 2015

De bouw krabbelt omhoog

Goed nieuws voor de bouwsector; de resultaten uit het tweede kwartaal van 2015 zijn positief gestemd. Men mag daarmee aannemen dat het met de bouw steeds beter gaat sinds de crisis in 2008. De omzet ligt 10% hoger dan die van vorig jaar. De omvang van de bouw ligt alleen nog met 17% onder die voordat de crisis intrad. Het laagste niveau sinds de crisis was in 2013, toen lag de omvang van de bouw met 28% onder het niveau van voor de crisis. In tegenstelling tot de omzetgroei, is er wel meer baanverlies. In het tweede kwartaal van dit jaar, hebben 2000 mensen hun baan verloren in de bouw. De afgelopen 6 jaar daalde de werkgelegenheid, dit komt voornamelijk door het faillissement van veel bouwbedrijven, dit in tegenstelling tot het aantal ZZP’ers. Sinds 2009 hebben 114.000 werknemers hun baan verloren. Terwijl bouwbedrijven met minder dan 10 man personeel, juist hun omzet zagen stijgen.

Bouwondernemers zijn positie gestemd, hun vertrouwen is toegenomen sinds eind 2014. De verwachting is dan ook dat de komende maanden een einde komt aan de constante daling van de werkgelegenheid. 




blikopnieuws.nl


Bron: blikopnieuws.nl 

woensdag 29 juli 2015

Groei verwacht op de studentenwoningmarkt

Momenteel is er een tekort aan studentenkamers, en het aantal studenten groeit ondanks de afschaffing van de basisbeurs. Ook is er een fikse premie op het aanvangsrendement. Het aanvangsrendement is een middel om de marktwaarde en de kwaliteit van de aankoop (vastgoed) aan te duiden.

Het huidige marktlandschap voor studentenwoningen wordt nog niet optimaal benut en er is nog genoeg ruimte voor investeerders om in deze markt te springen. Momenteel studeren er 690.300 studenten aan de universiteit of hogeschool, dit aantal gaat stijgen naar 735.000 in het jaar 2023/2024.


Top 3 studentensteden

1. Amsterdam: 108.000 studenten
2. Rotterdam: 72.000 studenten
3. Groningen/Eindhoven: 54.000 studenten

Het aantal studenten in Den Haag, Zwolle, Leiden, Tilburg en Arnhem ligt tussen de 20.000 en 40.000. Zoals je ziet, staat Utrecht hier niet bij. Over het algemeen staat Utrecht bekend om zijn universiteiten en hogescholen, en dus een hoog aantal studenten. Toch wordt Utrecht niet opgenomen in het rijtje van de grootste studentensteden.

Ongeveer 58% van de studenten woont niet meer thuis; hier ligt dus een grote kans voor vastgoedinvesteerders. De Randstad heeft de hoogste potentie voor vastgoedinvesteerders, verwacht wordt namelijk dat hier de grootste groei op de meest lange termijn plaatsvindt. Het is dus een mooi kans voor nieuw-of verbouwprojecten.

Ondanks het feit dat de afschaffing van de basisbeurs nog niet heeft geleid tot een terugloop van studenten, moet er wel rekening gehouden worden met uitwonende studenten die jaarlijks 3.350 euro minder hebben om uit te geven.

Bron: vastgoedmarkt.nl

met Flickr Creative Commons licentie  

woensdag 15 juli 2015

Japans vastgoed

Kijk mee naar 7 bijzondere Japanse gebouwen, waarvan we in ieder geval 1 herkennen; de Japanse versie van de Eiffeltoren. Elk land heeft zijn eigen type vastgoed. Sommige type komen meer overeen met andere en sommige zal je niet gauw tegenkomen in ons land. De Tokyo Skytree bijvoorbeeld, die heeft een hoogte van 634 meter, inclusief antenne. Ons hoogste gebouw is de 161 meter hoge Maastoren in Rotterdam.


woensdag 17 juni 2015

Universiteiten

Het bouwwerk van de gemiddelde hogeschool in Nederland is niks vergeleken bij een van de universiteiten in de slideshare presentatie hieronder. Naar school gaan wordt bij een van deze universiteiten een stuk leuker en specialer. Je zal er maar studeren!

 

donderdag 4 juni 2015

Winnaars bekend NRP Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks is een jaarlijkse prijsuitreiking binnen de vastgoedbranche die bouwprojecten beoordelen op uitmuntende uitvoeringen. De winnaars van 2015 zijn bekend en als volgt:
Binnen de categorie Gebiedstransformatie heeft Buro Harro gewonnen met het Bartókpark project in Arnhem. De transformatie van de Hallen Amsterdam uitgevoerd door Architectenbureau J. van Stigt is de winnaar binnen deze categorie. Hans van Heeswijk Architecten die Het Mauritshuis in Den Haag heeft gerenoveerd is in de prijzen gevallen binnen de categorie Renovatie en Network of Architects & Planners hebben de Low Budget, High Impact prijs gewonnen voor de Barbaraschool in Amsterdam.

NRP
Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) is een onafhankelijke stichting opgericht met de intentie om bestaande gebouwen te (her)gebruiken door ze te renoveren en te transformeren. Meer dan 80 bedrijven zijn bij deze stichting aangesloten en samen zetten zij zich in om gebouwen op een duurzame manier te (her)gebruiken). De NRP Gulden Feniks prijzen zijn tijdens de Provada uitgereikt. De Provada is een vastgoedbeurs en een ontmoetingspunt voor de vastgoedbranche.  


zondag 24 mei 2015

Treinstations

Treinstations, we hebben er allemaal weleens mee te maken. Als je veel met de trein reist dan valt de standaard grijze architectuur je misschien niet meer op. Toch zijn sommige treinstations een bezichtiging waard.

 

vrijdag 24 april 2015

Kaaps-Hollandse bouwstijl

Rond Kaapstad in Zuid-Afrika, lag tussen 6 april 1652 tot 7 augustus 1795 Nederlandse Kaapkolonie. Dit was een verversingsstation van de VOC voor scheepsreizen tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Indië. Tijdens deze periode is de Kaaps-Hollandse bouwstijl ontstaan. Te herkennen aan barok witte gebouwen en huizen, symmetrische gevels versierd met ornamenten en rieten daken.


donderdag 23 april 2015

Kleinere winkelcentrum Leidsche Rijn

Na felle kritieken van verschillende partijen, zoals investeerders, winkeliers, economen en de politiek, kon de gemeente Utrecht maar één kant op: de plannen annuleren. “We moeten dit gebied opnieuw gaan ontwikkelen. We moeten nog bedenken wat daar wel past”, aldus Wethouder Geldof van de gemeente Utrecht.
De plannen voor het winkelgebied dateren uit een tijd dat de economie nog goed was. Dat de fysieke retail nog geen schade ondervond van het overweldigend online winkelaanbod en vooral de vraag van de consument hiernaar. Verder was het vertrouwen in de economie toen stukken beter. De bouwplannen voor het winkelgebied dat een ruimte van 6000 meter in beslag moest nemen, worden dus geschrapt.

Nieuwe indeling van het winkelgebied
Momenteel wordt er een groot deel van de bouwplannen voor dit winkelgebied ingevuld door Jumbo. De supermarkt gaat namelijk 5.600 m2 omtoveren tot een foodmarkt. Dit is een concept wat al is uitgewerkt in Amsterdam. Hier vindt de bezoeker allerlei kookeilandjes waar zij verschillende gerechten kunnen proeven en ingrediënten kunnen kopen.

Voorlopig wordt er niks gebouwd op het gereserveerde terrein waar eerst het winkelgebied zou komen. Het is zelfs mogelijk dat de plannen voor een ander mogelijk winkelgebied ook worden geannuleerd. Dit gaat om een gebied van 4000 meter. Er is een kans dat hier startende ondernemers en gezondheidscentra worden gevestigd. De opening van het Leidsche Rijn centrum gaat naar verwachting in 2017 open.


woensdag 25 maart 2015

Organische architectuur

Rond 1900 is de organische architectuur ontstaan. De basis voor deze bouwstijl ligt in de samenhang tussen de industrialisering en het gebruik van nieuwe materialen. Hierbij wordt er veel zorg geschonken aan duurzaamheid en leefbaarheid. In tegenstelling tot andere bouwstijlen, zijn er geen typerende kenmerken waar je de organische architectuur aan zou kunnen herkennen. De onderscheiding zit namelijk in de werkwijze en niet in de uiterlijkheden.

 

dinsdag 17 maart 2015

Jugendstil architectuur

De naam Jugendstil komt van het Duitse blad Die Jugend. Dit blad stond bekend om een eigengereide vormgeving, en stimuleerde menig discussies over esthetica. Dit is tevens de grondlegging van de Jugendstil architectuur, die tussen 1880-1910 opbloeide. Typische gebouwen waar je de Jugendstil-bouwstijl in terug ziet  zijn vaak wat luxere gebouwen, zoals warenhuizen, winkelpanden, apotheken, stations, banken, verzekeringskantoren en hotels.

Verschillende benamingen
De termen Jugendstil en Art Nouveau worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook wordt het onofficieel weleens Spaghettistijl genoemd. De decoratieve uiterlijke kenmerken zijn de verklaring voor deze onofficiële benaming; asymmetrische en organische vormen die in elkaar overlopen of zelfs met elkaar gevlochten zijn, zoals bloemmotieven en planten.

Bekende Jugendstil architecten
Van eigen bodem kennen we Hendrik Petrus Berlage, de bekende architect die de Beurs van Berlage heeft ontworpen. De Spanjaard Antoni Gaudí, heeft met zijn Sagrada Família een authentiek maar onafgemaakt Jugendstil kunstwerk achtergelaten. Deze is sinds 1882 in ontwikkeling en tot op de dag van vandaag nog niet af. De inschatting is dat het in 2026 eindelijk klaar is. Dit zou betekenen dat er 144 jaar over de bouw is gedaan.  

Jugendstil fresco

vrijdag 13 februari 2015

NS ziet af van vastgoed onderdelen

De NS wil delen van zijn vastgoed en grond afstoten. Volgens NS topman Timo Huges gaat de NS bedenken hoe zij zelf minder hoeven te doen. De touwtjes blijven wel in handen van de NS, maar Timo Huges heeft vastgoedontwikkelaars, retailers en andere vervoerders uitgenodigd om met hem te komen praten over de toekomst. Een toekomst dat zeer mooie economische kansen biedt. Gezien het feit dat stations volgens Timo Huges “economische broedplaatsen” zijn en het station van iedereen is. Het is een plek waar wonen en werken bij elkaar komen, waarbij het langzamerhand kleine dorpen aan het worden zijn.

4800 hectare vastgoed

Met 4800 aan hectare is de NS één van de grotere vastgoedeigenaren van Nederland. In dit aantal hectare zit echter wel onrendabel vastgoed, zoals rangeerterreinen en kavels. Waarom de NS nú afziet van een deel van zijn vastgoed, komt hoogstwaarschijnlijk door de grote investeringsverplichtingen waar zij aan moeten voldoen. Investeringen in bijvoorbeeld het veiliger maken van de sporen behoort tot het krijgen van concessies om te mogen blijven rijden op het hoofdnetwerk. Bovendien moet de NS met meer en betere treinen komen. Verwacht wordt, dat dit alles bij elkaar neerkomt op een investeringsbedrag van €8 miljard. Naast het in bezit zijn van grond, heeft de NS een goudmijn in handen wat betreft vastgoed als stations. Met een omzet van €700 miljoen in 2013 behoort de NS tot de grotere horecabedrijven van Nederland. McDonald’s en Van der Valk niet meegeteld. Wanneer de NS delen van zijn vastgoed gaat verkopen is nog niet bekend.

















Afbeelding: Centraal Station Amsterdam– bron Flickr Creative Commons licentie

woensdag 28 januari 2015

Moderne bouwstijl

Vorige eeuw is er een nieuwe architectuurvorm ontstaan en deze liet de overheersende conventionele bouw achter zich. Het begin en de verdere ontwikkeling van deze stijl wordt ook wel de moderne beweging genoemd. Een moderne bouwstijl kan op verschillende manieren te interpreteren zijn en daarom zijn ook veel verschillende meningen over welke bouwwerken waaronder te classificeren zijn. Het is in ieder geval een stijl met symmetrie en zonder versieringen.

woensdag 14 januari 2015

Wonen aan het water

Architectuur aan het water voor mensen om in te wonen, al dan niet voor één seizoen per jaar, heb je in verschillende vormen en maten. Mooie warme kleuren, open huisjes waar je meteen in het water kan duiken of complete vrijstaande huizen. Wonen aan het water kan op zoveel verschillende manieren. Een paar keer per jaar ontsnappen naar een huisje aan het strand of een volledige thuisbasis. Wonen aan het strand biedt veel keuzemogelijkheden.

dinsdag 6 januari 2015

Bouwen op Romeinse scheepsresten

Ze zijn er al een tijdje mee bezig, maar de bouw van het Castellum Hoge Woerd is in volle gang en het fort begint steeds meer zijn vorm te krijgen. Gebouwd op de scheepsresten van De Meern 1, zal het Castellum Hoge Woerd dienen als een duurzaam cultuurpark. De Meern 1 is de benaming voor een 25 meter lange Romeins scheepswrak dat in 1997 is gevonden en 6 jaar later is opgegraven.

Opening zomer 2015

 De bouw van dit duurzame cultuurpark is in 2014 begonnen en de verwachting is dat de opening in de zomer van 2015 zal zijn. Het dient een plek te worden voor jong en oud, waar vermaak en sociale cohesie de boventoon moeten gaan vormen. Maar ook culturele educatie. In dit fort wordt een theater gebouwd, café(‘s) en een archeologie museum. Kinderen kunnen samen spelen en rennen door het fort en ouders kunnen gezellig met elkaar zijn onder het genot van een kopje koffie. Het park dient ook een plek te worden waar bedrijven zich kunnen vestigen, werkende mensen en studenten kunnen vervolgens ook achter hun laptop kruipen en in een geïnspireerde omgeving aan de slag gaan. De bedoeling van dit bouwproject is dat het een nieuwe ontmoetingsplaats wordt voor jong en oud, voor educatie, ontspanning en werkgelegenheid in Utrecht.















Via utrecht.nl