vrijdag 3 juni 2016

Top 10 meest bijzondere gebouwen


Overal om ons heen zijn indrukwekkende en bijzondere gebouwen te vinden. Hieronder vind je de top 10 van de meest bijzondere gebouwen wereldwijd.

Hagia Sophia in Istanbul
De Hagia Sophia betekent letterlijk Heilige Wijsheid en is nu een museum. Het is een koepelvormig monument oorspronkelijk gebouwd als kathedraal in het oude Constantinopel, het huidige Istanbul in Turkije. Onder de grote koepel zitten veertig ramen die het zonlicht doorlaten en dat zonlicht schijnt op de prachtige mozaïeken binnenin de koepel wat mysterie oproept. Het gebouw heeft twee niveaus, begane grond en een galerij boven.



Guggenheim Museum Bilbao
Het Guggenheim Museum in Bilbao Spanje is ontworpen door Frank Gehry een bekende architect uit Californie Amerika. Het museum is wereldbekend om zijn iconische bouw, het prachtige design en de geometrie, een echte eyecatcher. In het museum vind je werken va Picasso, Matisse en vele anderen.



Het Atomium In Brussel
Het Atomium in Brussel is gebouwd in 1958 ter ere van de Wereldtentoonstelling. Je ziet in het groot een ijzeratoom maar dan honderd vijfenzestig miljard keer vergroot. In het gebouw bevinden zich tentoonstellingsruimten die het verhaal en de bouw van het Atomium belichten.



Palais Bulles Cannes
Palais Builles in Cannes Frankrijk is eigenlijk een villa bij de Middellandse Zee ontworpen door Pierre Bernard. De villa of het paleis heeft duizend ramen en de architect toont met dit gebouw een lichaam van een vrouw. Dat zie je terug aan de vrouwelijke bolvormen binnen en buiten het gebouw. Indien je het paleis bezoekt dan ga de panorama lounge in, een van de suites of bekijk de prachtige tuin of het amfitheater.



Het Dans Huis in Praag
Het Dans Huis in Praag ligt bij de rivier de Moldau. Het is een uniek ontwerp in het centrum van de stad bekend om zijn bochtige lijnen. Architect Vlado Milunic en architect Gehry hebben dit gebouw ontworpen en de bovenste verdieping is opengesteld voor publiek. Vanuit die verdieping heb je een fantastisch uitzicht over de stad Praag.



De Roterende Toren in Dubai
De Roterende toren van Dubai is wereldbekend. Het gebouw telt tachtig verdiepingen en is de eerste roterende wolkenkrabber ter wereld. Een Italiaanse architect ontwierp dit gebouw zo dat elke negentig minuten de verdiepingen apart driehonderd zestig graden draaien. Het gebouw draait op wind en zonne-energie op bijna tachtig windmolens.



Bibliotheca Alexandrina in Egypte
Deze prachtige bibliotheek telt elf verdiepingen en herbergt een bibliotheek voorziening, planetarium, diverse musea en ander faciliteiten. Er worden permanent voorstellingen gehouden en de kunstgaleries hebben tijdelijke tentoonstellingen. Het mooiste is de grote leeszaal met een zonnewijzer die wijst richting de zee.



Kubus Woningen in Rotterdam
Ook ons eigen land heeft wel bijzonder gebouwen waaronder de kubus woningen in Rotterdam die ontworpen zijn door architect Blom. De bedoeling van de architect was om elke woning op een boom te creëren en alle huize samen vormen een bos. De huizen bestaan uit drie verdiepingen en de muren zijn in een hoek van vierenvijftig komma zeven graden neergezet, vandaar de schuine muren en schuine plafonds.



Palais Ideal du Facteur Cheval Frankrijk
Als je naar Frankrijk op vakantie gaat is dit paleis een absolute must. Het is een dertig jaar oud uniek bouwwerk dat vele kunstenaars heeft geïnspireerd, Het is gebouwd zonder architectonische regels en is surrealistisch van aard. Je ziet prachtige tuin muren, pinakels en fabeldieren die het gebouw sieren, een meesterwerk van naïeve kunst.



Kugelmugel Wenen Oostenrijk
Kugelmugel is de kleinste niet erkende republiek van de wereld. Het is maar een woning met een beetje grond en een hekje er omheen. Het huis bevindt zich in het Praterpark in Wenen Oostenrijk en is zeer zeker een bezichtiging waard. Edwin Lipburger creëerde het bolvormige houten huis. Het is een grappige curiositeit die je gezien moet hebben als je in de buurt van Wenen bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten