maandag 7 november 2016

Architectuur in Amsterdam: 8 bijzondere gebouwen

Denk je aan architectuur in Amsterdam dan is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk de monumentale grachtenpanden. Maar er zijn nog meer bijzondere gebouwen in Amsterdam te bewonderen.


Geschiedenis van de Amsterdamse architectuur


In de Middeleeuwen waren de huizen in Amsterdam van hout. Alleen kerken en kloosters werden uit steen opgetrokken. Nadat grote stadsbranden delen van de stad hadden verwoest, werden houten huizen verboden. De zeventiende eeuw was een tijd van ongekende welvaart. Rijken kooplieden lieten de voor Amsterdam karakteristieke grachtenpanden bouwen. Hun inspiratiebron was de renaissance. Bepalend voor de architectuur in Amsterdam was ook de Amsterdamse school die ontstond tussen 1910 en 1930. In het werk van deze architecten zijn elementen van Jugenstil en Art Deco terug te vinden.

8 bijzondere gebouwen in Amsterdam


De onderstaande top 8 leid je in chronologische volgorde langs enkele bijzondere gebouwen die in de loop der tijd in Amsterdam zijn verrezen.


1.De oude kerk (1306). Het oudste gebouw van Amsterdam is de Oude kerk op de Wallen. De Oude kerk is in Gotische stijl gebouwd. Later zijn daar elementen in Renaissancestijl aan toegevoegd.


2.Het houten huis (1528). In Amsterdam zijn er nog maar twee huizen met houten voorgevel te vinden. Het houten huis aan de Begijnhof 34 is daar een van.


3.Het smalste huis van Europa (1738). Ooit hing de hoogte van de belasting af van de breedte van de gevel van een huis. Vandaar dat in Amsterdam een aantal zeer smalle huizen zijn te vinden. De smalste vind je aan de Oude Hoogstraat 22. Het huis is slechts 2.02 breed en 5 meter diep.


4.Centraal Station Amsterdam (1889). Een mooi voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl is het Centraal station. Architect Pierre Cuypers kreeg de opdracht een gebouw te ontwerpen dat deed herinneren aan de gouden eeuw.

5.Beurs van Berlage (1903). Dit gebouw laat zich niet eenvoudig typeren. Berlage greep zowel terug op klassieke bouwstijlen als dat hij met dit sobere gebouw de moderne architectuur heeft ingeluid.

6.Het schip (1920). Michel de Klerk is de architect van dit appartementencomplex voor arbeidersgezinnen in Amsterdamse schoolstijl. Er is nu een museum gevestigd waar je alles over de Amsterdamse school te weten kunt komen.


7.Het Oostelijk Havengebied (jaren 1990). Het Oostelijk havengebied is in de loop der jaren omgetoverd tot een woonwijk. Je ontdekt hier wat de hedendaagse Amsterdamse architectuur te bieden heeft en ziet hoe oude gebouwen een herbestemming hebben gekregen.


8.3D print grachtenpand. In Amsterdam Noord kun je zien hoe de bouw van een wel heel bijzonder grachtenpand tot stand komt: een grachtenpand uit de 3D printer.


Wil je meer weten over architectuur? Bezoek dan ook het architectuurcentrum aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten