donderdag 8 december 2016

Top 10 bijzonderste winkelcentra in de wereld!

Hier een top 10 van de bijzonderste winkelcentra in de wereld:

10. Siam Paragon (Bangkok)
Dit is een enorm groot winkelcentrum, dat naast talloze winkels ook nog andere faciliteiten kent. Zoals een operatheater, een hotel (vijf sterren), een karaokebar, bioscoop, bowlingbaan, kunstbaan en zelfs een aquarium genaamd het Siam Ocean Word Aquarium.

9. Kitai-Gorod GUM (Moskou)
Het winkelcentrum is gelegen tegenover het Rode Plein in Moskou. Het is een erg mooi winkelcentrum, maar wel erg duur.

8. Mall of Emirates (Dubai)
Dit is niet het enige winkelcentrum uit Dubai in ons lijstje. Dit winkelcentrum heeft eigenlijk alles wat je verwacht van een winkelcentrum in Dubai. Maar naast dat je er heerlijk kunt winkelen, heeft het winkelcentrum ook een ijsbaan.

7. Mall of America (Bloomington)
Je weet wat ze zeggen over Amerikanen, alles moet groot. Dat geldt ook voor dit winkelcentrum, dat naast winkelcentrum ook functioneert als pretpark, zelfs met achtbanen! Er is ook de mogelijkheid te trouwen in de Mall of America, waar verrassend veel mensen gebruik van maken.

6. SM Megamall (Filipijnen)
Dit is een enorm winkelcentrum bestaande uit twee gebouwen. Tussen de gebouwen door loopt een brug die de gebouwen met elkaar verbindt. De naam van het winkelcentrum heeft deze aan zijn omvang te danken. De Megamall kan namelijk tot wel vier miljoen mensen huisvesten.

5. Golden Resources Mall (China)
Met een oppervlakte van 557419 vierkante meter verdeeld over zes verdiepingen is dit een groot winkelcentrumt te noemen. Helaas vallen de bezoekersaantallen wat tegen, omdat het centrum te duur is voor de reguliere Chinees en het centrum nogal ongelukkig gelegen is waardoor deze lastig te bereiken is voor toeristen.

4. New South China Mall (China)
Dit is het allergrootste winkelcentrum in de hele wereld. Het oppervlakte is 659 duizend vierkante meter. Wel is het zo dat zo’n 98% van het gebouw leeg staat, omdat het net als Golden Resources slecht gelegen is en dus niet zo veel mensen trekt.

3. Wafi Mall (Dubai)
Als je van Egypte en van shoppen houdt is dit de plek om heen te gaan. Het winkelcentrum in Dubai is gebouwd als een vereering voor Egypte. Het kent veel winkels, een spa (deze wordt ook wel Cleopatra’s spa genoemd) en een gebied met enorm veel restaurants, die ook wel ‘de piramides’ worden genoemd. Zelfs een soukh.

2. Villagio Mall (Doha)
Dit winkelcentrum is gigantisch met een aantal van maar liefst tweehonderdtwintig winkels. Naast dat zijn er natuurlijk ook andere faciliteiten, zoals een gondel, IMax theater en een plek om te schaatsen. Verder wordt er gewerkt aan een achtbaan. Het bijzondere van dit winkelcentrum is dat het zo gebouwd is dat het de hele tijd lijkt alsof je buiten bent.

1. West Edmonton Mall (Alberta)
Dit winkelcentrum staat met stipt op nummer een. Niet door de omvang, het is de op vijf na grootste van de wereld, maar hoe het gebouwd is. Het is namelijk een winkelcentrum gecombineerd met een tropisch zwemparadijs. En dat niet alleen, dit centrum kent het grootste golfslagbad van de hele wereld. Als je je spullen maar niet verliest!


maandag 7 november 2016

Architectuur in Amsterdam: 8 bijzondere gebouwen

Denk je aan architectuur in Amsterdam dan is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk de monumentale grachtenpanden. Maar er zijn nog meer bijzondere gebouwen in Amsterdam te bewonderen.


Geschiedenis van de Amsterdamse architectuur


In de Middeleeuwen waren de huizen in Amsterdam van hout. Alleen kerken en kloosters werden uit steen opgetrokken. Nadat grote stadsbranden delen van de stad hadden verwoest, werden houten huizen verboden. De zeventiende eeuw was een tijd van ongekende welvaart. Rijken kooplieden lieten de voor Amsterdam karakteristieke grachtenpanden bouwen. Hun inspiratiebron was de renaissance. Bepalend voor de architectuur in Amsterdam was ook de Amsterdamse school die ontstond tussen 1910 en 1930. In het werk van deze architecten zijn elementen van Jugenstil en Art Deco terug te vinden.

8 bijzondere gebouwen in Amsterdam


De onderstaande top 8 leid je in chronologische volgorde langs enkele bijzondere gebouwen die in de loop der tijd in Amsterdam zijn verrezen.


1.De oude kerk (1306). Het oudste gebouw van Amsterdam is de Oude kerk op de Wallen. De Oude kerk is in Gotische stijl gebouwd. Later zijn daar elementen in Renaissancestijl aan toegevoegd.


2.Het houten huis (1528). In Amsterdam zijn er nog maar twee huizen met houten voorgevel te vinden. Het houten huis aan de Begijnhof 34 is daar een van.


3.Het smalste huis van Europa (1738). Ooit hing de hoogte van de belasting af van de breedte van de gevel van een huis. Vandaar dat in Amsterdam een aantal zeer smalle huizen zijn te vinden. De smalste vind je aan de Oude Hoogstraat 22. Het huis is slechts 2.02 breed en 5 meter diep.


4.Centraal Station Amsterdam (1889). Een mooi voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl is het Centraal station. Architect Pierre Cuypers kreeg de opdracht een gebouw te ontwerpen dat deed herinneren aan de gouden eeuw.

5.Beurs van Berlage (1903). Dit gebouw laat zich niet eenvoudig typeren. Berlage greep zowel terug op klassieke bouwstijlen als dat hij met dit sobere gebouw de moderne architectuur heeft ingeluid.

6.Het schip (1920). Michel de Klerk is de architect van dit appartementencomplex voor arbeidersgezinnen in Amsterdamse schoolstijl. Er is nu een museum gevestigd waar je alles over de Amsterdamse school te weten kunt komen.


7.Het Oostelijk Havengebied (jaren 1990). Het Oostelijk havengebied is in de loop der jaren omgetoverd tot een woonwijk. Je ontdekt hier wat de hedendaagse Amsterdamse architectuur te bieden heeft en ziet hoe oude gebouwen een herbestemming hebben gekregen.


8.3D print grachtenpand. In Amsterdam Noord kun je zien hoe de bouw van een wel heel bijzonder grachtenpand tot stand komt: een grachtenpand uit de 3D printer.


Wil je meer weten over architectuur? Bezoek dan ook het architectuurcentrum aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam.

maandag 17 oktober 2016

Bellavista opent haar deuren!


De transformatie van kantoorgebouw naar appartementencomplex is klaar. Vorige maand, zes september, is Bellavista op feestelijke wijze formeel geopend door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur.

Geschiedenis van de Thorbecketoren

Het ‘De Savornin Lohmanplein’ in Den Haag is een plein met geschiedenis. Eind jaren 60 werd hier voor het eerst gebouwd. Architect Piet Zandstra ontwikkelde een multifunctioneel woon-, werk- en winkelcomplex in Amerikaanse stijl. Het complex was modern voor haar tijd en het kantoorgebouw de Thorbecketoren kreeg een krachtige uitstraling op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Thorbeckelaan. De grijze toren is alom bekend in Den Haag en van ver zichtbaar.
Het gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als kantoor van de GGD, maar is een aantal jaar geleden leeg komen te staan. Met duurzaamheid als uitgangspunt is gezocht naar een manier om het gebouw te hergebruiken. De inzet van het gebouw als kantoorpand bleek echter niet meer haalbaar. De markt heeft behoefte aan woonruimte, zeker in binnenstedelijke gebieden. Ook bouwkundig bleek deze transformatie mogelijk.

De transformatie

De transformatie van de Thorbecketoren is gebaseerd op de bestaande structuur en constructie van het gebouw. Om aan te sluiten op het oorspronkelijke krachtige ontwerp van de toren zijn gelijksoortige materialen toegepast in een meer verfijnde geleding die past bij de nieuwe functie als woonruimte. De opvallendste toevoegingen zijn de balkons en twee nieuwe woonverdiepingen op de Thorbecketoren. Hierdoor wordt het gebouw slanker en gaat de woonkwaliteit omhoog.
De haalbaarheid van de transformatie naar woonruimte is hier mede bepaald door de unieke locatie, daarom is de oude betonnen gevel vervangen door verdiepingshoge raampartijen. Daarnaast is het prachtige uitzicht optimaal benut. Het nieuwe woongebouw, met 116 luxe appartementen in het middeldure huursegment, heeft de passende naam Bellavista  gekregen, daar het uitzicht vanuit de woningen op zowel het centrum van Den Haag als de kusten van Kijkduin en Scheveningen prachtig is.

Duurzaamheid

Hergebruik is per definitie duurzaam, maar bij de ontwikkeling van het woongebouw is ook rekening gehouden met andere duurzame maatregelen, zoals het bereiken van het energielabel A en de aansluiting van het complex op stadsverwarming. De transformatie van de Thorbecketoren naar modern appartementengebouw leidt niet alleen tot mooie appartementen, maar biedt ook aanknopingspunten voor gebiedsverbetering. In navolging van de dit transformatieproject zal ook het winkelcentrum De Savornin Lohmanplein in de plint van de toren en het bijbehorende parkeerdek worden uitgebreid en gerenoveerd. Daarnaast zal in samenwerking met de gemeente de omliggende infrastructuur worden vernieuwd. Kortom een kwaliteitsimpuls voor het gehele gebied.
Dit project is voor Urban Interest het voorbeeld van een succesvol transformatieproject. Het stimuleert om deze ervaring ook in te zetten op andere locaties en gebouwen een tweede leven te bieden. Transformatie biedt ons een lange termijnperspectief voor de aanpak van leegstand.

maandag 29 augustus 2016

Helder en strak: het structuralisme

Ontstaan van het structuralisme

In de jaren ’60 en ’70 ontstond er in (voornamelijk) Nederland een nieuwe architectonische stroming, het structuralisme genaamd. Het land dat herstellende was van de Tweede Wereldoorlog gebruikte deze stroming veel in de Wederopbouw van Nederland. De wederopbouw was gericht op een scheiding van wonen en werken. Een kleine internationale groep, bekend als Team Ten, bracht onder leiding van Aldo van Eyck en Jaap Bakema verandering hierin door deze zaken juist samen te laten smelten. Wonen, werken, ontspanning, openheid en geslotenheid moesten juist samen voorkomen. Het eerste gebouw dat volgens dit principe werd gebouwd was het Burgerweeshuis in Amsterdam. Door dit succes werd het structuralisme erg populair in Nederland.

Kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van het structuralisme is het zoeken naar iets kleinschaligs in een veel groter geheel. De manier om dit tot uiting te brengen was om grote gebouwen neer te zetten, maar deze op te delen in kleine eenheden. Een gebouw is niet alleen maar een optelsom van functies, maar ook het menselijke moet erin zichtbaar zijn. Gebouwen werden heel complex, en hadden allemaal verborgen plekken en nissen om de sociale contacten ook een kans te geven in een gebouw waarin verder voornamelijk gewerkt werd. Hoewel het er onoverzichtelijk van werd, werden de gebouwen er wel veel gezelliger van. Een gebouw had zo een aantal basiseenheden, die in alle richtingen uit te breiden was.

Denkbeelden

Het structuralisme gaat om onderscheid. Onderdelen met een lange levenscyclus worden gecombineerd met kaders van een minder lange cyclus. Deze gedachte kwam van Herman Hertzberger, een van de architecten van het Structuralisme.
Er moesten dus veel functies zitten in het gebouw, die het menselijk gedrag als oorsprong hadden. Gebouwen werden hiërarchisch opgebouwd: van groot onderverdeeld naar steeds kleiner. Het materiaalgebruik was sober, om de gebruiker zo aan te zetten tot creativiteit om het op zijn eigen manier te gaan gebruiken.

Het multifunctionele werd zichtbaar door onder woningen in grote dichtheid op elkaar te zetten op een betonnen plaat die het voor het publiek toegankelijk maakte. Onder de betonnen plaat ontstond ruimte die andere functies kreeg.

Voorbeelden

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van het structuralisme, gebouwd onder de architectonische leiding van diverse architecten als Van Eyck, Hertzenberger of Blom:

  • De Kasbah, in Hengelo
  • Kubuswoningen (Blaak)
  • Het Burgerweeshuis, Amsterdam
  • Centraal Beheer, Apeldoorn
  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Den Haag
De Kasbah, Hengelo

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Den Haag

dinsdag 9 augustus 2016

Vorm volgt de functie bij functionalisme

Praktische kant voorop
Functionele elementen staan centraal bij het functionalisme. Ofwel: de functie van het gebouw is in perfecte harmonie met de vorm en de constructie van het pand. Daarbij is de schoonheid van het gebouw minder belangrijk, want de praktische kant staat tenslotte voorop. Er wordt alleen een versiering op het pand aangebracht als dit ook echt een functie voor het gebouw heeft. Zo niet, dan wordt het simpelweg weggelaten en moeten mensen het doen met een simplistische look. De vorm volgt de functie!

Niets aan verbeelding overlaten
Kijk ook maar naar meubels: functionalistische stoelen zijn er puur om op te zitten en hebben daarom vaak geen overbodige versieringen. Je ziet gelijk waar een object of voorwerp voor gebruikt wordt; er wordt niets aan de verbeelding overgelaten. De ontwerpen van functionele gebouwen laten vaak ook geometrische vormen zien, zoals rechthoeken. Hierdoor worden de objecten ruimtelijk, precies de opzet van het functionalisme. Of je het mooi vindt, dat is de tweede vraag. Het is een kwestie van smaak en daar valt zoals bekend niet over te twisten!

Functionele materialen in opmars
Het was een Amerikaanse architect die de stroming aan het begin van de twintigste eeuw populair maakte. Het was de opmars naar andere stromingen in de architectuur, zoals naar de modernistische architectuur. Tijdens het interbellum was het functionalisme veel te zien in de architectuur. De bouwstijl bracht met zich mee dat allerlei tot dan toe nog onbekende materialen bekender werden, zoals beton en staal. Functionele materialen voor een functioneel object.

Kenmerkende vormen
Enkele bekende volgers van het functionalisme zijn Le Corbusier, Walter Gropius en Gerrit Rietveld. Die laatste architect liet het functionalisme gretig terugkomen in zijn meubels. Maar niet alleen in meubels – neem het Schröderhuis uit 1924, waarbij hij die kenmerkende geometrische vormen veelvuldig liet zien met kubusvormige elementen.


dinsdag 12 juli 2016

Amsterdamse School bouwstijl

Amsterdamse school versus traditionalisme
De Amsterdamse school ontstond in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Ze was een reactie op het rationele denken van het ‘Traditionalisme’. Een belangrijk voorbeeld van deze laatste is ‘De Beurs van Berlage’ (H.P. Berlage). Het traditionalisme is gebaseerd op vaste waarden en normen. De Amsterdamse school daarentegen gaat voor expressionisme en emotie.

Wisselwerking tussen Amsterdamse school en andere gelijkaardige bouwstijlen
De Amsterdamse school wordt in één adem genoemd met buitenlandse stijlen zoals art deco en jugenstil. De Amerikaanse architect, Frank Lord Wright heeft heel wat invloed op de Amsterdamse school gehad. Hijzelf haalde wieinspiratie uit de Wiener Secession en de Arts-and-Crafts beweging.

De belangrijkste kenmerken
Het traditionalisme ontwerpt vrij gesloten gevels en hellende daken. De Amsterdamse school gaat voor grote glaspartijen (laddervensters genoemd), steile daken en torentjes. De gevels zijn speels opgebouwd. Bakstenen springen vooruit of worden op hun kant geplaatst. Er worden ornamenten in de gevel verwerkt. De Amsterdamse school ontwerpt vooral overheidsgebouwen, (hoofdzakelijk gereformeerde) kerken, scholen en sociale woonwijken. De gebouwen zijn enorm, maar geven een menselijke indruk door de variatie. Net als bij art deco en jugendstil is de Amsterdamse school een ‘Gesammtkunstwerk’. Niet enkel het gebouw wordt ontworpen. Ook het meubilair, de vloeren, trappen, behang, meubelstoffen, kortom het hele complex wordt in die stijl ontworpen en uitgevoerd. Amsterdamse bruggen en zelfs straatmeubilair vindt men in deze stijl. De stijl werd vaak besproken in het maandblad ‘Wendingen’ in wiens redactie minstens één architect van de Amsterdamse school zat.

Een paar voorbeelden
Deze stijl is ontstaan in Amsterdam, heeft zich verspreid over heel Nederland, en zelfs tot buiten Nederland. Er zijn teveel voorbeelden om op te noemen, maar we zetten er toch graag enkele op een rijtje.
  • Museum ‘Het Schip’ (Michel De Klerk): museum gewijd aan de Amsterdamse school, met bijhorend wooncomplex
  • Het Scheepvaartmuseum (J.M. van der Meij) in Amsterdam
  • De Bijenkorf (Piet Kramer) in Den Haag
  • Het Sieraad (A.J. Westerman) in Amsterdam-West: een voormalige vakschool
  • Olympisch stadion (Jan Wils) in Amsterdam
  • de Watertoren (Jos Wielders) in Schimmert, ook wel ‘de Reus’ genoemd

Het einde van de Amsterdamse school zou te wijten zijn aan de kritiek die ze kregen. De rijkelijk versierde gebouwen met prachtige ornamenten strookten niet met het socialisme dat oorspronkelijk achter deze strekking zat.


vrijdag 17 juni 2016

Heropening Winkelcentrum Stevensbloem in Leiden

Aankomend weekend is het groot feest in Winkelcentrum Stevensbloem Leiden. Eind juni 2015 is gestart met de renovatie van het winkelcentrum en nu precies een jaar later, 18 juni 2016 vindt de heropening plaats.

Het winkelcentrum heeft een moderne en uitnodigende uitstraling gekregen en oogt weer geheel van deze tijd. De kiosken zijn verdwenen en er is een prachtige overdekte passage gerealiseerd. De supermarkten zijn flink uitgebreid en daarnaast heeft het winkelcentrum een mooi aanbod voor de dagelijkse boodschappen met onder andere een bakker, slager, visboer, drogisten en een bloemenzaak. Ook zijn de voor- en achterzijde van het winkelcentrum beter met elkaar verbonden en zijn aan weerskanten parkeerplaatsen toegevoegd.

Zaterdag 18 juni starten rond 12:00 de feestelijke activiteiten in het winkelcentrum met voor ieder wat wils. Iedereen is van harte welkom!


vrijdag 3 juni 2016

Top 10 meest bijzondere gebouwen


Overal om ons heen zijn indrukwekkende en bijzondere gebouwen te vinden. Hieronder vind je de top 10 van de meest bijzondere gebouwen wereldwijd.

Hagia Sophia in Istanbul
De Hagia Sophia betekent letterlijk Heilige Wijsheid en is nu een museum. Het is een koepelvormig monument oorspronkelijk gebouwd als kathedraal in het oude Constantinopel, het huidige Istanbul in Turkije. Onder de grote koepel zitten veertig ramen die het zonlicht doorlaten en dat zonlicht schijnt op de prachtige mozaïeken binnenin de koepel wat mysterie oproept. Het gebouw heeft twee niveaus, begane grond en een galerij boven.



Guggenheim Museum Bilbao
Het Guggenheim Museum in Bilbao Spanje is ontworpen door Frank Gehry een bekende architect uit Californie Amerika. Het museum is wereldbekend om zijn iconische bouw, het prachtige design en de geometrie, een echte eyecatcher. In het museum vind je werken va Picasso, Matisse en vele anderen.



Het Atomium In Brussel
Het Atomium in Brussel is gebouwd in 1958 ter ere van de Wereldtentoonstelling. Je ziet in het groot een ijzeratoom maar dan honderd vijfenzestig miljard keer vergroot. In het gebouw bevinden zich tentoonstellingsruimten die het verhaal en de bouw van het Atomium belichten.



Palais Bulles Cannes
Palais Builles in Cannes Frankrijk is eigenlijk een villa bij de Middellandse Zee ontworpen door Pierre Bernard. De villa of het paleis heeft duizend ramen en de architect toont met dit gebouw een lichaam van een vrouw. Dat zie je terug aan de vrouwelijke bolvormen binnen en buiten het gebouw. Indien je het paleis bezoekt dan ga de panorama lounge in, een van de suites of bekijk de prachtige tuin of het amfitheater.



Het Dans Huis in Praag
Het Dans Huis in Praag ligt bij de rivier de Moldau. Het is een uniek ontwerp in het centrum van de stad bekend om zijn bochtige lijnen. Architect Vlado Milunic en architect Gehry hebben dit gebouw ontworpen en de bovenste verdieping is opengesteld voor publiek. Vanuit die verdieping heb je een fantastisch uitzicht over de stad Praag.



De Roterende Toren in Dubai
De Roterende toren van Dubai is wereldbekend. Het gebouw telt tachtig verdiepingen en is de eerste roterende wolkenkrabber ter wereld. Een Italiaanse architect ontwierp dit gebouw zo dat elke negentig minuten de verdiepingen apart driehonderd zestig graden draaien. Het gebouw draait op wind en zonne-energie op bijna tachtig windmolens.



Bibliotheca Alexandrina in Egypte
Deze prachtige bibliotheek telt elf verdiepingen en herbergt een bibliotheek voorziening, planetarium, diverse musea en ander faciliteiten. Er worden permanent voorstellingen gehouden en de kunstgaleries hebben tijdelijke tentoonstellingen. Het mooiste is de grote leeszaal met een zonnewijzer die wijst richting de zee.



Kubus Woningen in Rotterdam
Ook ons eigen land heeft wel bijzonder gebouwen waaronder de kubus woningen in Rotterdam die ontworpen zijn door architect Blom. De bedoeling van de architect was om elke woning op een boom te creëren en alle huize samen vormen een bos. De huizen bestaan uit drie verdiepingen en de muren zijn in een hoek van vierenvijftig komma zeven graden neergezet, vandaar de schuine muren en schuine plafonds.



Palais Ideal du Facteur Cheval Frankrijk
Als je naar Frankrijk op vakantie gaat is dit paleis een absolute must. Het is een dertig jaar oud uniek bouwwerk dat vele kunstenaars heeft geïnspireerd, Het is gebouwd zonder architectonische regels en is surrealistisch van aard. Je ziet prachtige tuin muren, pinakels en fabeldieren die het gebouw sieren, een meesterwerk van naïeve kunst.



Kugelmugel Wenen Oostenrijk
Kugelmugel is de kleinste niet erkende republiek van de wereld. Het is maar een woning met een beetje grond en een hekje er omheen. Het huis bevindt zich in het Praterpark in Wenen Oostenrijk en is zeer zeker een bezichtiging waard. Edwin Lipburger creëerde het bolvormige houten huis. Het is een grappige curiositeit die je gezien moet hebben als je in de buurt van Wenen bent.

dinsdag 24 mei 2016

Victoriaanse architectuur

Victoriaanse architectuur is eclectisch, wat betekent dat uit kunststijlen uit het verleden een selectie gemaakt en toegepast werd. Creativiteit en individualisme van de architecten was belangrijk. Naast de technische vooruitgang bleef er een hang naar het verleden en was er inspiratie uit Italië, vooral uit Venetië met de vele neogotische gebouwen.

De periode tot 1875

De Victoriaanse architectuur maakte in die tijd een aantal ontwikkelingen door. In de eerste helft van het Victoriaanse tijdperk zie je de invloed van de industriële vooruitgang. De oorspronkelijke bouwmaterialen werden aangevuld met materialen als gietijzer en glas en architecten gingen steeds meer experimenteren, ook met geprefabriceerde materialen. Het Crystal Palace in Londen uit 1851, ontworpen door Joseph Paxton voor de Wereldtentoonstelling, was hier een prachtig voorbeeld van. Helaas is deze in 1936 afgebrand. Het St. Pancras station uit 1868 met een enorm brede overkapping van gietijzer en glas van John Barlow kun je nog steeds bewonderen. Het stationsgebouw zelf en het aangrenzende hotel uit 1873 zijn ontwerpen van George Gilbert Scott in neogotische stijl, herkenbaar aan de torentjes, de vele boogramen, hoge puntdaken en uitbundige decoraties. Ook zijn er elementen uit de neoclassicistische stijl te zien, zoals de pilaren bij de ramen. 



De periode na 1875

In de latere Victoriaanse tijd werd de Queen Anne stijl erg populair, een combinatie van de klassieke Engelse cottage met de uitbundige decoraties en creativiteit van de Victoriaanse stijl. Comfort en stijl voor woonhuizen werd belangrijk door de welvaart. Denk aan een steil dak, asymmetrische vormen, vooruitstekende erkers, een veranda, torentjes en decoratieve details. Een voorbeeld zijn de huizen in de wijk Bedford Park in Londen van de architect Richard Norman Shaw.

Invloed op Amerikaanse huizenbouw

De Victoriaanse stijl vinden we ook terug in Amerika, waar veel Engelsen naar toe emigreerden. Deze Europese stijl gaf status en rijkdom aan. Ook inspireerde de Victoriaanse stijl de Amerikanen zelf tot het bouwen van houten huizen met geprefabriceerde elementen en een asymmetrische structuur. Ook de Queen Anne stijl met houtsnijwerk kun je nog zien in de Amerikaanse buitenwijken.

maandag 25 april 2016

Top 5 duurzame gebouwen Amsterdamse Zuidas

In de vierde editie van het Duurzaamheidsverslag Zuidas blikken de organisaties Hello Zuidas, Green Business Club Zuidas en gemeente Amsterdam Zuidas terug op een jaar duurzaamheid. Dit doen zij aan de hand van de volgende zeven thema’s: mobiliteit, openbare ruimte, gebouwen, energie, water en groen, afval en maatschappij. Het verslag geeft inzicht wat er het afgelopen jaar (2015) is bereikt en geeft een overzicht van de vijf duurzaamste gebouwen op de Zuidas.

De vijf duurzaamste gebouwen op de Zuidas
1. The Edge
2. ABN Ambro
3. NoMA House
4. Kavel P15 Ravel
5. Motel One

Door maatregelen als nieuwe fietsfaciliteiten, warmtekoudeopslagsystemen (WKO) en zonnepanelen wordt het gebied in Amsterdam Zuid steeds duurzamer.